Jelenlegi hely

Piros vér a pesti utcán

Jézsóné Vörös Szilvia
Jézsóné Vörös Szilvia

„Nem szabad tűrni akkor, amikor a cselekvés ideje van” - hangzott el október 22-én az iskola negyedik osztályos tanulóinak műsorában. Nem könnyű feladat megmagyarázni 9-10 éves gyerekeknek mit is ünneplünk, illetve mire emlékezünk ilyenkor. Számukra az 1956-os forradalom, és annak következményei nem mondanak semmit. Tegyük hozzá, szerencsére. Nekünk felnőtteknek is csak az idősebb generáció elmondásából van némi sejtésünk arról, mi is történt valójában. A mai történelemkönyvek, és az azóta elkészült filmek már bőven adnak ismereteket arról a korról, de ez nem volt mindig így.

A színdarabban elhangzott szavak, szimbólumok és helyzetek távol állnak a mostani diákoktól, így külön köszönöm a szülőknek, hogy segítségemre voltak. Az otthoni beszélgetések is remek alkalmat adtak arra, hogy a gyerekek megértsék milyen szerencsések, hogy nem kell szabadságukért harcolni. Persze nekünk, szülőknek kell velük megértetni, hogy az 56-os nemzedéktől van mit tanulniuk, és bizonyos tekintetben irigyelniük. Akkor még éles volt a határ helyes és helytelen között, el lehetett- és kellett- dönteni, hova tartozunk. Mai fiataljainknak nehezebb dolguk van, mert a határok elmosódtak. Személyes szabadságuk címén sok eszköz elfogadott az előbbre jutáshoz. Segítsünk nekik - ebben a bizonytalan világban - megmutatni mi az igazán értékes és becsületes, hogy méltók legyenek bátor elődeikhez.

A műsort Süller Zsolt evangélikus lelkész ünnepi beszéde nyitotta meg, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Külön köszönet jár a művelődési ház dolgozóinak, akik mindenben partnerek voltak és nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a megemlékezés színvonalas legyen.

Részlet az 1956-os előadásból
Share