Jelenlegi hely

Augusztus 20. - nekünk, gyúróiaknak többet jelent

Portrékép Tóthné Fehér Edit Mária cikkszerzőről
Tóthné Fehér Edit Mária

Hálaadás

Augusztus 20-i ünnepségünk, már hagyományosan a helyi keresztény egyházközségek szolgálatával zenés hálaadással kezdődött, melynek keretében Both László méltatta Szent István királyunk történelmi szerepét, és jelenre vonatkozó üzenetét, kiemelve a hálaadás fontosságát.

Polgárrá fogadás

Az ünnepség második részében az elmúlt egy évben született gyúrói gyermekek ünnepélyes polgárrá fogadása következett.

Közönségből közösséget… Gyúró! Ez a mondat kifejezi legfontosabb célunkat: az itt élők valódi közösséget alkossanak, amelyben itthon érzi magát mind az itt született gyúrói, mind az, aki csak most költözött ide.

A közösség összetartó ereje azzal kezdődik, hogy köszönnek egymásnak az emberek, rendszeresen találkoznak közös érdeklődés vagy hobbi, sport, zene, szórakozás mentén, de a gyúrói közösség ereje meglátszik a bajban is, legyen az árvíz vagy mindent elsöprő vihar. Ilyen közösség adja alapját annak, hogy a falu élhető lakóhely legyen.

Azért is örülünk minden megszületett gyúrói gyermeknek, mert ők hordozzák magukban annak reménységét, hogy évek múlva is lesz élet és közösség Gyúrón. Ennek szellemében – már ötödik éve – állunk meg ezen a napon kisgyermekes családjainkkal és a település közösségével, hogy gyúrói polgárrá fogadjuk az újonnan született gyermekeket. Ezzel jelent nekünk, gyúróiaknak többet ez a nap.

A polgárrá fogadás alkalmával kívánom minden szülőnek, hogy biztonságban és szeretetben tudja felnevelni gyermekét, aki – bárhová is sodorja az élet – tudni fogja, honnan erednek gyökerei, tudni fogja, mit is jelent gyúróinak lenni, és felnőttként mindig szeretni fogja szülőföldjét, szülőfaluját.” – ezekkel a szavakkal köszöntötte az újszülötteket és családjukat Tóth Béla, településünk polgármestere.

A szülői fogadalomtétel, és a névre szóló ajándékok átadása után Weidemann-Tóth Krisztina, a Presto kamaraegyüttes vezetője, a pocakkoncertek megálmodója, valamint Lantosné Musatics Anikó fuvola és gitárzenével örvendeztették meg az ünneplő közösséget. Krisztina külön hangsúlyozta a zene jótékony hatását, a zene gyógyítja testünket, gyógyír lelkünknek, segít a koncentrációban és a tanulásban. Ezért azt javasolta a fiatal szülőknek, hogy sok igényes zenét hallgassanak babájukkal.

Faavatás

Az ünnepség harmadik részében az Együtt Gyúróért Egyesület képviseletében Baranyai Tamás átadta a már pár nappal korábban elültetett facsemetéket az újszülött babáknak. Az egyesület célja, hogy a fa- és embercsemeték együtt nőjenek, a facsemetéket a felnövekvő babák és családjuk együtt gondozzák, erősítve mindezzel a természethez és Gyúróhoz való kötődésüket. Sajnos a facsemeték egy része az ültetést követően rongálás áldozata lett, de a szervezők és néhány kedves segítő összefogásának eredményeként még az augusztus 20-ai ünnepség előtt új facsemeték kerültek a megrongáltak helyére. A faültetésről készült fotók itt találhatóak.

Köszönjük a helyi Evangélikus, Református és Római Katolikus Egyházközségeknek, Weidemann-Tóth Krisztinának és Lantosné Musatics Anikónak, valamint az Együtt Gyúróért Egyesületnek az augusztus 20-ai ünnepségben való közreműködésüket!

A 2015. évben gyúrói polgárrá fogadott gyermekek: Nagy Noah, Galkó Domonkos, Mohos Leon, Mohos Edvard, Márkus Kada Alex, Gáspár Viola, Schreiber Anna Aisa, Nyulasi Marcell, Fiedler Konrád Benjamin (őt betegség miatt egy másik időpontban avattuk), Takács Laura, Joó Fanni.

Babák és családjaik
Share