Jelenlegi hely

A vihar számokban

Tóth Béla
Tóth Béla

2015. július 8-án a Bakony felett kialakult forgó szupercella nyugatról érkezett és keleti irányban haladva vonult át településünkön. 20 perc alatt 34 mm csapadék esett le, nagy mennyiségű diónyi jéggel, 120-130 km/h sebességű széllökésekkel.

A nagy erejű szél a településen szinte minden épületben okozott kisebb-nagyobb kárt. A felméréseink szerint több mint 300 lakóházban van sérülés, 60 ház tetőszerkezetét bontotta meg a vihar, 20 kémény dőlt le és 8 háznál a keletkezett kár értéke meghaladja az 5 millió Ft-ot. A leszakított szerkezeti elemek repülve további károkat okoztak mindenfelé. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A jégverés óriási károkat okozott a kertekben, a szőlő- és gyümölcstermést teljesen megsemmisítette.

A településünkön teljesen lakhatatlanná vált épület ugyan nincs, de a tényleges károk becsült összege meghaladja a 200 millió Ft-ot. Ennek egy részét téríteni fogják a különböző biztosítók, de sok helyen további segítségre szorulnak településünk lakói. A segítség érdekében gyűjtést is szerveztünk, az elkülönített számlára érkező minden egyes forint nagy segítséget jelent. A számlán összegyűlt összeget a képviselő testületünk szociális bizottsága egyszeri, rendkívüli szociális támogatásként fogja átadni, külön ezt szabályzó rendeletünk alapján.

Tágabb környezetünkből is tapasztaljuk a segítséget.  A Szent László Völgye Kistérségi Társulás 500 ezer forint támogatásról döntött, Martonvásár és Ráckeresztúr Önkormányzataitól szállító járművek és emberek jöttek segíteni a romeltakarításban. A Presto Kamaraegyüttes jótékonysági koncertet adott július 24-én a Református templomban, valamint hírt kaptunk arról, hogy civil kezdeményezéssel és szervezéssel augusztus 16-án, Martonvásáron lesz jótékonysági rendezvény a gyúrói viharkárosultak megsegítésére.

Köszönjük az együtt érző embertársaink segítségét és adományait!

Share